11 december 2011

Rijbewijs

Rijbewijs

De regelgeving omtrent de rijbewijzen.

Het toegestane gewichten dat u mag trekken met uw personenauto is een beetje verwarrend. Onderstaand leggen we u met weinig woorden uit hoe het nu bedoeld is.

RIJBEWIJS B ( met E achter B)

U mag een caravan trekken die beladen niet zwaarder is als het gewicht wat als max. wordt aangegeven op het kentekenbewijs van uw trekauto. Dat het totale maximum gewicht op uw caravan-kenteken hoger is als wat uw auto mag trekken is dus niet van belang. U mag dan de caravan niet zwaarder beladen als datgene wat uw auto volgens het auto-kenteken mag trekken. Voorbeeld: Uw auto mag conform uw auto-kenteken geremd 1400kg trekken. Uw caravan weegt beladen 1400kg. U mag volgens het caravan-kenteken tot maximaal 1500kg beladen. Dat uw auto een ledig gewicht heeft wat lager is als het maximum gewicht van uw caravan speelt hierbij dus geen rol.

Vanaf 19 januari 2013

Met uw autorijbewijs B mag u elke caravan trekken als het totaal maximaal gewicht van de combinatie van auto en caravan onder de 3500 kg blijft. Daarnaast blijft van kracht dat u elke caravan/vouwwagen mag trekken met een maximaal toegestaan gewicht van niet meer dan 750 kg. Deze regels zijn van kracht, mits uw auto voldoende trekgewicht heeft. Het trekgewicht van uw auto vindt u terug op het kentekenbewijs.