11 december 2011

Kogeldruk

kogeldruk van de caravan

Kogeldruk van caravanVoor uw auto

Kogeldruk is erg belangrijk om met uw auto-caravancombinatie veilig en stabiel te reizen. De meeste auto’s mogen een druk dragen van 50 tot 100 kg. U vindt dit terug in uw auto-handleiding of het staat op een sticker in de kofferbak of op het typeplaatje van uw trekhaak.

Voor caravans

Voor caravans geldt een maximale kogeldruk van 75 of 100 kg, u kunt dit terugvinden op uw caravan-kentekenbewijs. De ideale is een druk ergens tussen de 50 en 100 kg liggen. Een algemene regel is, hoe zwaarder de auto en caravan, hoe hoger de druk. Een andere algemene regel is dat deze druk beter iets te hoog als te laag is. Met het meenemen van fietsen op de dissel of op de achterkant van uw caravan beïnvloedt u de kogeldruk. Houd u er rekening mee dat dit ook gecorrigeerd dient te worden met de andere belading van uw caravan. Reist u in de winter zonder fietsen en in de zomer met de fietsen op de caravan zult u dit dus aan moeten passen met het plaatsen van bagage in uw caravan.

Trekgewicht

Het trekgewicht is van grootbelang om de juiste caravan te kiezen. Het is ook van belang dat uw trekauto goed past bij de gekozen caravan qua gewicht en trekvermogen. Niet alleen gewichtsverhoudingen maar ook vermogen, koppel en constructie spelen hierbij een grote rol. Op onderstaande website kunt u uw combinatie toetsen of berekenen wat het maximale gewicht van uw beladen caravan mag zijn achter uw trekauto. Kijk hier voor meer informatie: www.caravantrekker.nl